Posts Tagged ‘recension’

Fanfara Tirana takon Transglobal Underground dhe rregjistrojnë një kryevepër: Kabatronics

15/05/2013

kopertina

nga Darien LEVANI

Fanfara Tirana janë ansambli i vjetër i ushtrisë, Transglobal Underground janë një hibrid post elektronik, rap e reggea me bazë në Londër, e përmbledhin të gjithë ato ndikimet që perandoria britanike ka mbjellë nëpër botë. Kur takohen lind Kabatronics, album hedhur në treg në shkurt të këtij viti. Për hir të së vërtetës duhet thënë edhe që është një album që,  të paktën në atdhe,  ka kaluar shumë në heshtje, ndoshta sepse të gjithë po duartrokisnin Elina Dunin! (more…)

Projekti, Mardit Leki dhe Orkestra e Titanik-ut

11/05/2012

nga Darien Levani

Shpesh herë pyes miqtë e mi që në ndonjë farë mënyre merren me krijimin : sikur ta dije që mbas një muaji bota do përfundonte, a do vazhdoje më të shkruaje/këndoje/kompozoje/xhiroje? Që të gjithë me përgjigjen “ Po” dhe, edhe pse ata nuk e dinë, në fakt po me gënjejnë.  (more…)

Arcade Fire në Bologna ( MTV, what have you done to me? )

29/09/2010

The Suburbs ishte padyshim albumi më i pritur i vitit e tashmë – e them më një farë keqardhje – jo vetëm për botën indie.

Që kur AF zbuluan që këngët e para që po shkruanin për albumin e ri kishin te bënin me fëmijërinë e me lagjen, vendosen që të bënin edhe koncept albumin e pare.  The Suburbs është deri diku i tillë, duke qënë se këngët janë të lidhura deri në një fare pike. Nuk është The Wall, kjo jo. Po, natyrisht, ka një temë të përbashkët : e kaluara, por të gjitha këngët e të gjithë botës flasin për te kaluarën. E pastaj, parajsa e humbur, siç do thoshte Milton.

(more…)

Askush nuk di gjë për macet persiane

06/06/2010

nga Xixëllonja

Askush nuk di gjë për macet persiane…
Nuk di apo s’duhet të dijë? Jo, s’duhet të dijë është përgjigjja , në asnjë mënyre jo nëse keto mace jetojnë ne Iranin e sotëm të z.Ahmadijenad e obërrtarëve te tij.
Sensacion burgosjeje  alternuar me spazma periodike lirie të jep kjo ngjarje. (more…)

The Hurt Locker

05/01/2010

Kathryn Bigelow është kthyer.

Për të gjitha ata qe nuk e dinë ose nuk e mbajnë mend Bigelow është rregizorja e, midis te tjerëve, Point Break.

The Hurt locker është filmi i fundit i saj, xhiruar në 2008, me sa duket në Evrope ka dalë vetëm para pak muajsh dhe natyrisht ka marre pak fare vëmendje, siç e meritojnë të marrin filmat e bukur që nuk kanë aktorë të famshëm. The hurt locker në fakt ka njerëz si Ralph Fiennes, Guy Pierce e biles Evangeline Lilly ( ish – Lost ) por i përdor fare pak.

(more…)

Arti magjik i dorës së djathtë

11/12/2009

nga Darien Levani

Pyetja e vjetër ishte pak a shumë e tillë : kush do i japi zë brezit tonë?

Në gati njëzet vjet pyetja nuk ka ndryshuar akoma. Kemi gjithmonë nevojë për shkrimtarë, artistë, këngëtarë që të na e ilustrojnë botën në të cilën jetojmë. Sot, sepse çdo gjë që po ndodh po ndodh tani.

(more…)

Visar Zhiti dhe fundi i vetmisë së Kadaresë

07/05/2009
Visar Zhiti

Visar Zhiti

nga Dr Gëzim Alpion, Universiteti i Birminghamit, Angli

Po qe se akoma nuk e keni lexuar romanin e Visar Zhitit Funerali i Pafundmë, nxitoni të gjeni nje kopje. Po qe se libri nuk ështe më në qarkullim, i shkruani botuesit menjëherë që të botojë kopje të tjera, mundësisht sa më shumë. Po qe se ribotimi do të marr kohë, më shkruani që t’iu dërgoj kopjen time.

(more…)

Che – Argjentinasi

18/04/2009

E mbaj mend mire kur qarkulluan lajmet e para se Soderbergh po mblidhte material mbi nje film per Ernesto Guevaren. Guavara ishte nje ideal me shume se sa nje njeri, nje Jezus modern, Soderbergh nje rregjizor qe bente  filma tip Ocean’Eleven,  1, 2 e 3. Ca dreqin donte me rivolucionarin argjentinas?

(more…)