Posts Tagged ‘ismail kadare’

Llora

29/10/2012

nga Ismail Kadare

Prapë m’u kujtove, Llora.

Dashurinë tonë të shkuar

Prapë ripërtyp

Si demi që ripërtyp barin e livadheve të largët (more…)

The Englishing of Ismail Kadare : notes of a retranslator

06/10/2011


by David Bellos
When I was asked ten years ago by Christopher MacLehose, the literary director of The Harvill Press, to take on the translation into English from the French translation of Ismail Kadare’s Dosja H, I was initially dubious in the extreme. I knew no Albanian (and even now know only the tiniest scraps of that strange and difficult tongue). I also had principles ! Enough damage can be done in one language shift to make a double shift seem like a recipe, if not for disaster, then at least for pretty thin gruel.  (more…)

Kristal

14/01/2010

nga Ismail Kadare

Ka kohë që s’shihemi dhe ndjej
si të harroj une dalëngadal
si vdes tek une kujtimi yt
si vdesin flokët dhe gjithçka. (more…)

Dimri në Evropën e bashkuar. Refugjatët shqiptarë

11/11/2009

Si zogjtë e qyqes shpërndarë anembanë
Ata që bij të shqipes qenë gjer dje,
Të lodhur nga gjithçka, nga trenat,vizat,
Dhe nga kontrollet q’i gjëmojnë si pré.

(more…)

Të fshehtat që i kam besuar poetit Dhori Qiriazi në diktaturë, letra për Hekuran Isain

10/10/2009

nga Robert Rakipllari


Shkrimtari i madh shqiptar Ismail Kadare e quan të pikëllueshme që vdekja e një poeti të talentuar si Dhori Qirizazi ka kaluar në heshtje në Shqipëri. Në një intervistë ekskluzive për “Panorama”, Kadare ka rrëfyer miqësinë me Qiriazin në ditët e vështira të regjimit, ku i kanë besuar njëri-tjetrit të fshehta që të kushtonin jetën. Kadare ka komentuar edhe letrën që i ka dërguar ish-ministrit të Brendshëm të diktaturës, Hekuran Isai, ku i ka përmendur mënjanimin e Dhori Qiriazit. Shkrimtari i njohur ka rrëfyer gjithashtu edhe për marrëdhëniet e tij me shkrimtaren Hertha Muller, fituese e çmimit “Nobel” për këtë vit.

(more…)

Kulti ’09 kurorëzon Fituesit e Edicionit te pestë

13/06/2009

front cmimetkult1141Tradita, e formuar nga Akademia KULT, formëson rrugën e saj. Në Altarin e Kultit janë kurorëzuar emrat më të njohur të artit dhe kulturës bashkëkohore të shqipëtarëve.

Ismail Kadare – Shkrimtari më i mirë
Shkrimtar i njohur shqipëtar,protagonist prej të paktën 30 vjetësh në jetën kulturore, artistike, dhe politike.

(more…)

Visar Zhiti dhe fundi i vetmisë së Kadaresë

07/05/2009
Visar Zhiti

Visar Zhiti

nga Dr Gëzim Alpion, Universiteti i Birminghamit, Angli

Po qe se akoma nuk e keni lexuar romanin e Visar Zhitit Funerali i Pafundmë, nxitoni të gjeni nje kopje. Po qe se libri nuk ështe më në qarkullim, i shkruani botuesit menjëherë që të botojë kopje të tjera, mundësisht sa më shumë. Po qe se ribotimi do të marr kohë, më shkruani që t’iu dërgoj kopjen time.

(more…)

Kadare : Lule të ftohta prilli

13/03/2009

Le t’i sqarojme gjërat që në fillim : nga Kadare kërkohet gjithmonë më shumë se sa na jep. Është e natyrshme, dhe ndoshta është edhe e drejtë. Në këtë Shqipërinë e sotme mbushur me pseudo – intelektualë kafenesh e idhuj që konsumohen brënda 24 orësh, Kadare ngelet një pikë riferime për më shumë se një brez. Shkrimtari më i famshëm shqiptar e di këtë, e di edhe që i takon të mbajë një barrë më të madhe se sa supet e tij dhe refuzon të tërhiqet, të avullojë si Prilli i ftohtë.

(more…)