Archive for February, 2013

SETA

18/02/2013

Nga Alessandro Baricco

Click to access Seta.pdf

Shije dhune (Palumturi)

14/02/2013

Nga Tea Mersuli

Mëngjes. Duke shkuar në shkollë përballem me një imazh të pafjalshëm: Trotuari i urës mbi Lanë zhytur në gjak: gjak, cifla xhamash të thyer, copëza metali, vaj, vaj dhe gjak! Duke ecur dhe befas përballem me nje skenë të tillë, gjendem e rrethuar, mu në mes të së gjithës dhe nuk di si të kaloj matanë rrugës (more…)

Gloris Lilellari: Vajza që këndon serenata

07/02/2013

nga Dhorjela Demkollari

Serenatat, elementi identifikues i qytetit juglindor, përveçse një traditë e bukur, tashmë duket se po shndërrohen në një dashuri të madhe edhe për të rinjtë. Gloris Lilellari, një vajzë 17-vjeçare, duket se ka vendosur ta përmbysë traditën mashkullore të këndimit me kitarë poshtë dritareve të vajzave. Traditën që e ka të trashëguar në familjen e saj nga gjyshi, Glorisi ka marrë vendimin ta ruajë edhe pse është femër. E re, adhuruese e serenatës, por edhe e apasionuar pas muzikës, 17-vjeçarja ka nisur prej disa vitesh t’i bjerë kitarës dhe të këndojë këngët e bukura të dashurisë. Ajo e ka nisur me pianon, por ka preferuar që edhe kitarën ta ketë instrumentin e saj, pasi është rritur me tingujt melodiozë dhe këngët e bukura. Mes mësimeve, pianos dhe kitarës, Glorisi pohon se i duhet shumë mund për të organizuar kohën, në mënyrë që të mos anashkalojë asnjërën. Ajo jep maksimumin e saj dhe talentit të padiskutueshëm i shton dhe shumë dashuri. Një gjë e ka të sigurt, që pavarësisht se është ende shumë e re, nga kitara dhe serenatat nuk do të heqë dorë asnjëherë. (more…)

Italo Calvino: perché scrivo

05/02/2013

Italo Calvino

Scrivo perché non ero dotato per il commercio, non ero dotato per lo sport, non ero dotato per tante altre, ero un poco…, per usare una fase famosa [di Sartre], l’idiota della famiglia… In genere chi scrive è uno che, tra le tante cose che tenta di fare, vede che stare a tavolino e buttar fuori della roba che esce dalla sua testa e dalla sua penna è un modo per realizzarsi e per comunicare. (more…)

Këtë herë më quajnë Emi

02/02/2013

Emi-TC

Këtë herë më quajnë Emi. Emi është emër vajze. Unë jam një vajzë.

(more…)