Llora

by

nga Ismail Kadare

Prapë m’u kujtove, Llora.

Dashurinë tonë të shkuar

Prapë ripërtyp

Si demi që ripërtyp barin e livadheve të largët

Natën

Në grazhdin e rrethuar nga bora.

Po ripërtyp

Atë asfalt e zhavorr të zi kërrcitës,

Boritë dhe katrorët mizëri të taksive,

Tabelat e kafeve plot dritë,

Afishe, stacione metrosh

Ku me ty brodha

Nofullat e zemrës

Më dhëmbin

Llora.

-II-

Tani shiu godet me shkelma xhamave.

Atje qielli si negativi i zi i një shkretëtire.

Llora,

Më ka marrë malli,

Mall bojë hiri.

Tani nata si një mbulesë vigane

qëndisur me drita anëve

Karrfosur me paralele dhe meridiane

Nga lindja në perëndim,

Na mbulon e shqetësuar.

Ne shtrihemi nën të,

Si në ethe zbulohemi

Të ndarë,

Të largët,

Të vetmuar.

Pati netë

I qullur nga stuhia jote

Heshtja pranë teje dhe pasjonit të marrë

Mbërthyer mbi krahët dhe këmbët e tua

Si mbi një kryq të madh

Të bardhë.

Në fillim e mora kaq lehtë.

Madje s’thosha as fjalën “dashuri”.

S’e dija se dhjetë vjet me i ri se Krishti

Do të kryqëzohesha mbi ty.

-III-

Ja

Vetëtimat e bardha në qiej

Adresën tënde shkarravisin.

Sikur këto re

Të përhimta

Të ngarkuara

Te ti dërgoja si letra, Larisa.

Letra …

Nga tërë letrat që shkrova

S’di pse të dërgova atë më të marrën

Pas së cilës si personazh Dostojevski

Të thashë njëqind herë “më fal!”

Me pas atë faj për ta shlyer

Doja të të shkruaja por më kot.

Lapsi më ngrinte mbi letër

Dhe unë ngrija si robot.

Ti u ngryse kur ta shpjegova,

Vështrimi t’u err, t’u mpi,

Si sytë e falltarit kur pikasin

Midis fallit kumtin e zi.

Diçka qe prishur në botë

Në zemrek të saj, në aks.

Ikje e letrave si e zogjve

S’parandillte veç dimrin plak.

-IV-

Kështu pra te ti nisja këto re

Gjer në vilen tënde në rrethinë të Moskës.

Ti në mesnatë e hutuar atje

Do të çoheshe nga gjumi

Tek xhami t’afroheshe:

Ç’ndodh kështu?

Ç’është kjo gjëmë,

Ky shi her i mërzitur, her i rreptë,

Këto vetëtima,

Këto rrufe?

Dhe do të rrije gjithë natën tek dritorja

Retë të dëshifroje,

Llora.

-V-

Zor se në jetë do të takohemi.

Adresat humbën,

S’ka më letra.

Ti mjegullat,

Unë retë

Do t’i dërgojmë njeri-tjetrit

Gjersa dhe vetë

Të mjegullohemi.

-VI-

Më kujtohet, gazetat hapa në mëngjes

Si një tërbim, si një shkulm ere,

Shkronjat vallëzonin si në ethe:

Prerje. Prerje. Prerje.

Prerje mardhëniesh diplomatike

Kurrë s’do të shoh ty.

Ambasadat u mbyllën.

Pasaportat,

Vizat

Ramë në zi.

Mbi ijet e tua të bardha

Ra pluhur.

Mbi sytë e tu.

Larisa diplomaticeskaja

Ç’ndodhi në botë kështu?

-VII-

Qëndrova përpara globit.

Ballin e nxehtë mbështeta

Mbi rrudhat e meridjaneve

Do të desha të pija me globin,

T’endeshim të dy të dehur,

Ai mes kozmosit,

Unë rrugicave të Tiranës.

-VIII-

Nga erdhi kjo dashuri

Në kohen kur turp më vinte nga fjalët.

Ishte me siguri si ndëshkimi

I atij që me tempullin tallet.

Njohja në stacjonin Konsomolskaja

Banale si rrallëherë ish

Numri i telefonit shkarravitur shkujdesshëm

Me të kuq buzësh

Barbarisht.

Restorant Leningradi

Shampanjë

Snobizëm i dyanshëm.

Kotni.

Perlat, secili, pse vallë

Përpiqej t’i fshihte në thellësi?

Një të kollur si prej prostitute

Ajo nxirrte orë e çast si mburojë,

Ndërsa unë ngul këmbë se nga lirat,

Merrja vesh më pak se nga futbolli.

Veç te port e shtepisë

Nën ca jargavane

Ajo psherëtiu njerëzisht

Dhe iku me vrap pas puthjes së parë

E kthyer në madonë sërisht.

-IX-

Gjithë naten fluturuam mbi qytetet e Evropës

Natën avjoni u ul n’aeroport.

Ç’pati mes nesh,

Llora,

Harresë, ftohje, abort?

Tek dera e avjonit era të priste.

Zemra ime me dëborë u mbush

Si një vetmi e madhe zbrisja

Po n’aeroport.

Askush.

Askush.

Hamej, merrini këto valixhe.

Të rënda?

Janë mbushur me pritje.

Gjithë natën fluturuam mbi qytetet e Evropës

Ti s’dija ç’kishe, s’më prisje.

-X-

Në kafe artistike bashkë jemi prapë.

Jashtë dëbora ruse.

Brenda ti.

Shkrofëtin brenda meje geni i rracës:

Prapë me sllaven bën dashuri.

Pusho, gen i vjetër i rracës,

Në thellësi, në humnerë hesht,

Nëse jetës sime do t’i duhej një kryq

Kryqi im ajo le të jetë.

-XI-

Dhe ja gdhiu mëngjesi plot gazeta.

I ngrysur, shpresëpak, shtetëror,

Kemi flakur të dy mburojat,

Si qelqi të thyeshëm jemi prore.

Ku janë ditët e shkudesshme.

Të djelat mendjelehta, të martat,

Kur ti me shthurjen unë me injorancën

Vërtiteshim si me maska?

Tani që të tjerët rresht vunë maskat

Ne papritur i hoqëm ato

Fishkëlle, ulëri erë e marrë,

Orën e ndarjes këndo!

-XII-

Ndarja …

Një fjale goje

Por ndarja është e rëndë, shpirtin ta qit.

Të ndërtosh një ndarje për të qenë

Ësht’ m’e zorshme se të ngresh një piramidë.

Si yjet janë vërtetë dashuritë,

Kërkojnë hapsira të mëdha e po aq mund.

por jet e njeriut s’është galaktikë

Që të nxejë kaq yje e katastrofa e shkrumb.

Në jetën e ngushtë koha vërtet s’mjafton

Për dashuri,

Për ndarje,

Harresë.

Pleksen dashuritë dhe ndarjet dhe harrimi

Këngëtor i thinjur shëtitës syqorruar…

Era e nëntorit

Librin e tretë të vjeshtës

Shfleton dhe mbyll duke uluritur trishtuar.

Të gjitha këto rikujtoj

Ripërtyp.

Në dhëmbë gurët e pendimit më kërrcasin,

Asfalti i zi më varet nofullave të lodhura.

Kështu pra, Larisa, moskovitja.

Kështu pra, Llora.

Advertisements

Tags: , ,

3 Responses to “Llora”

  1. Irma Says:

    Kur e lexova per here te pare poezine Llora, mendova qe eshte stil i kopjuar i ndonje shkrimtari amerikano latin. A nuk ju duket dhe juve?

  2. Neritam Says:

    Une nuk pretendoj se e njoh mekanizmin e trurit të Kadaresë por nese e njeh vepren e tij dhe kete e njoh i qendroj mendimit se eshte ka stil unik dhe nuk eshte plagjator e as imitator. Nuk kam hasur deri me tani nje shkrimtar qe ka shkruar si Kadare dhe as ndonje nga ata para Kadarese. Llora eshte shkurtimi i emrit te Larisa O. studente mjeksie, me te cilen shkrimtari ka pasur lidhje. Ndihet ftohma e tij ne kete poezi ashtu si te cdo veper e tij.

  3. Gianni Says:

    çfare kuptoni me vargun ku behet fjale per “nofullat e zemres”? Ka ndonje kuptim figurativ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: