Muzikë n’kub – Episodi 1 (Proto-Shoegaze)

by

Vodpod videos no longer available.

Konceptuar në 3 episode të cilat hapin dhe serinë e përjavshme “muzikë n’kub”, do të udhetojmë (me pak spekullime brenda) në episodin e parë nëpër këngë që paraprijnë estetikën shoegaze, dhe në 2 episodet e ardhshme këngë të cilat përfaqësojnë shoegaze dhe këngë të mëvonshme të cilat frymëzohen nga estetika muzikore shoegaze.

Shoegaze është një nën-zhanër i muzikës alternative që i ka fillimet e tij në fundin e viteve 80’ në Britaninë e Madhe ndërsa kulmin e tij e arrin në vitet 90 dhe 91, për t’u menjanuar me pas nga ngritja e muzikës “grunge” në mesin e viteve 90. Megjithëse jetëshkurtër, muzikantët shoegaze,  kanë lënë një trashëgimi të pasur ndikimet e të cilave janë të dukshme në muziken alternative të ditëve të sotme.

Estetika shoegaze karakterizohet nga përdorimi domethënës i efekteve mbi kitarat, vokale dhe instrumente të tjera shpesh të padallueshme të cilat krijojnë shtresat e një “muri tingujsh”.

Mirësevini në “muzikë n’kub”  – proto-shoegaze ku do te degjoni:

Beatles – Blue Jay Way (1967)
David Bowie – Heroes (1977)
The Chameleons – View From A Hill (1983)
Cocteau Twins – Lorelei (1984)
The Jesus & Mary Chain – Just Like Honey (1985)
Spacemen 3 – Walking With Jesus (1986)
Loop – Spinning (1987)
For Against – Shine (1987)


Advertisements

Tags: , , , , , , , , ,

3 Responses to “Muzikë n’kub – Episodi 1 (Proto-Shoegaze)”

 1. Number 8 Says:

  Shume interesant, tani po filloj ta degjoj. Por emrat duken premtues.

 2. dieYllka Says:

  4 emra te tjere:

  My Bloody Valentine (historik keta)
  Mazzy Star,

  A Place to Bury Strangers (me vone keta),
  Radio Dept,

 3. Muzike n’kub – Episodi 2 (Shoegaze) « Tirana Calling Says:

  […] në episodin e kaluar ju sollëm një listë këngësh që paraprijnë dhe formësojnë estetikën Shoegaze, në këtë […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: